60.000 PEL CANVI
COMENTARIS ALS RESULTATS DE L’ENQUESTA ATD (Ahora Tu Decides)
Davant el detallat informe (http://www.ahoratudecides.es/index.php/resultados/) sobre els resultats de l’enquesta (que us vaig anunciar en un minipost), a la que varen respondre més de 60.000 persones, em sorgeixen els següents comentaris:
La difusió es va fer en un àmbit marcadament alternatiu, com ho demostra el resultat de la pregunta: Et sents identificat amb l’esperit 15M? = 82,05%. Aquesta deriva fa que sigui un bon instrument per conèixer les preferències d’un sector de la població i no de la ciutadania en general. Tot i això, el nombre de respostes es queda curt si pensem en la motivació i actitud del col·lectiu esmentat, potser degut a una insuficient promoció i “viralitat”.
De les respostes majoritàries, es dedueix una claríssima voluntat de canvi global:
Desitges canviar el model polític, econòmic i social? = 93,61%
Però a l’hora de definir les eines per assolir una via “no-institucional” no aconsegueix, en cap de les opcions proposades, arribar al 50% de consens. En canvi, per la via “institucional”, un 80,40% optarien per la formació d’una nova formació política o agrupació d’electors, senyal de com a quallat el missatge del “tots són iguals i cap de bo”, afirmació que caldria analitzar serenament.
Entre els procediments per assolir un canvi de model polític, econòmic i social, un 90,75% entenen que caldria una major participació del poble en un procés constituent, de manera interactiva entre els responsables del canvi i la ciutadania.
Baixant ja al detall, les modificacions suggerides a l’actual sistema representatiu són les que assoleixen un major grau de coincidència entre els participants, en especial, les opcions:
Reforma de la llei de transparència política i mesures anticorrupció = 94,40%
Eliminació dels privilegis (pensions, dietes…) dels polítics = 93,36%
Reforma de la llei de partits (finançament, democràcia interna…) = 91,66%
Entre les propostes de canvi de la llei electoral, hi ha una neta preferència pel sistema proporcional 98,05%, en una ponderació pura (91,92%)
Quan s’encara les mesures de millora econòmica i social, també apareixen altes coincidències en la majoria de propostes,. Per sobre del 90% hi ha:
Jutjar els alts directius de banca i polítics corruptes = 94,05%
Reforçar la lluita contra el frau fiscal = 92,57%
Incrementar la inversió en R+D+i = 93,08%
Major progressivitat fiscal = 91,40%
Programa de transició energètica, vers les renovables = 90,18%
Finalment, trobem també altes coincidències respecte a Europa, en el cas de:
Establir fons europeus que garanteixin les prestacions de drets socials = 92,14%
Garantir l’accés als bens públics (aigua, energia, aliments, vivenda, internet) = 91,93%
Per concloure, i anant a les opcions menys votades, es poden trobar algun avis a navegants, o sigui, els partits que poguessin pensar recollir algunes de les propostes:
No ho ha acord en com hauria de ser la millor via per canviar el model polític, econòmic i social, on només el 58,12% opta per combinar la via institucional i la no institucional (i en aquest segon cas, cap de les mesures arriba al 50%)
Tampoc hi ha una coincidència clara en dir quines plataformes actuals (com les marees de colors, DRY o la PAH) es preferiria que s’adherissin a una eventual nova formació política. Només les marees verda (educació) i blanca (sanitat) superen el 60%.
Si mirem quina forma d’estat es prefereix, tampoc hi ha una definició clara, sent la més votada l’opció federal (51,19%). Més coincidència hi ha en optar per la República, amb un 84’60%.
I per acabar, sobre temes d’actualitat, destaquen els pocs vots sobre si es vol que es reconegui el dret a l’autodeterminació de les comunitats, amb un 47,14% (tenint en compte que els participants de les comunitats històriques sumen més del 50%, destacant com a més nombrosa Catalunya amb el 17,54%), i el percentatge de partidaris de continuar a l’euro i la UE, però canviant les condicions d’integració econòmica i social (61,17%)
En fi, un gran esforç, un exercici de reflexió i de democràcia participativa, amb suficients respostes, esbiaixat per tractar-se majoritàriament de gent amb accés a internet i obert a propostes d’aquest tipus (difícilment gent de militància més de “dretes”, com els votants del PP (3,21%), CiU (2,33%) o PNB (0,44%)). Personalment, valoro l’esforç d’iniciar una pràctica que es trobava a faltar al nostre país, i que espero no sigui flor d’un dia, utilitzada per adornar algun balcó predeterminat.
Bons comentaris i treball de recopilació