CONFLUINT EN L’ÈTICA
De tornada del període sabàtic que em vaig imposar al blog (redacció d’una novel•la –Memòria– i un assaig –Confluyendo-), reprenc el contacte amb els pacients lectors. A partir d’ara, els articles se centraran en els dos àmbits que he treballat a l’estiu: Memòria i Confluència (en la regeneració política i moral). Per començar, us oferiré enllaços sobre un tema de gran actualitat (i fins ara motiu de plors i estripada de vestimenta): La necessitat d’un codi ètic que reguli el funcionament de la política.
Dues formacions sorgides recentment estan debatent amb els seus afiliats i propers sengles codis ètics. Podemos i Guanyem Barcelona treballen amb la mateixa fita, però per ara no gaire coincident. I això porta a reflexionar sobre la necessitat de “confluir” en un gran Codi Ètic que podria ser un dels pilars de l’aplegament de totes les forces que treballen per deslliurar al país de les velles i podrides estructures basades en el clientelisme, i la seva deriva més perillosa, la corrupció.
GUANYEM Barcelona, organitza conjuntament amb Trobada Municipalista, CUP, Procés Constituent, Podem, ICV-EUiA, Partit X, Parlament Ciutadà, ANOVA i Bildu els propers dies 10 i 11, una trobada (bon exemple de confluència, que prometem seguir!) per avançar en la redacció del codi ètic que haurà de regir els seus candidats a l’alcaldia de Barcelona. Hi ha aportacions i documents dels diversos grups i partits assistents, L’estat actual del text el trobareu a: https://drive.google.com/file/d/0B_gCuR8XXaZUZEN0a0RlNXFhbTQ/view
Per la seva part, a PODEMOS, els seus cercles van avançant cap a un redactat que cobreixi no sols els càrrecs electes, sino també el funcionament intern. https://drive.google.com/file/d/0B_gCuR8XXaZUemdnd1Q5YXRpb28/view
Hi ha una primera diferència remarcable: Mentre que PODEMOS estableix la creació d’un “Consell de Control Ètic” intern, amb una sèrie de condicionants respecte a qui en pot formar-ne part, GUANYEM no baixa a aquest òrgan, almenys per ara. Quan, per exemple, es parla (paraula que surt sovint a les trobades de discussió del tema) de “revocació”, crec que ha de quedar molt clar qui ho regula per evitar abusos o perpetuïtat en el error. Són documents encara en discussió que podreu veure en els enllaços oferts. Per qui no tingui temps, en poso alguns paràgrafs rellevants aquí.
GUANYEM Barcelona: “Una candidatura democratitzadora ha de plantejar mesures concretes que assegurin una gestió transparent, amb mecanismes eficaços de rendició de comptes i amb espais reals de participació de la ciutadania en els afers públics… Així, per exemple, els càrrecs electes i de lliure designació s’han de comprometre a:
-Facilitar tots els seus ingressos, béns i rendiments patrimonials.
-Fer públiques les seves agendes
-Retre comptes periòdicament de les seves actuacions en assemblees obertes a tothom.
-No accedir, durant un període de com a mínim 5 anys a càrrecs de responsabilitat en empreses creades o regulades en virtut de les funcions que el càrrec conferia, i 10 anys en els consells d’administració.
-La candidatura ha d’establir mecanismes digitals i presencials que permetin a la ciutadania: Censurar (i revocar si escau) per causa de mala gestió o incompliment flagrant i no justificat del programa; Participar en la presa de decisions rellevants com els acords post-electorals.
En la part econòmica, es considera important:
-Una limitació dràstica de la despesa en campanyes electorals
-Renúncia explícita als crèdits bancaris i a les donacions que puguin coartar la llibertat.
-Publicació de dades desagregades que expliquin quines administracions hi contribueixen.
-Un compromís clar amb el micro-mecenatge finalista.
-Introducció de sancions administratives i penals efectives en cas de finançament irregular.
En quant a la Funció Pública:
-Evitar l’acumulació innecessària de càrrecs
-Evitar la duplicitat de sous i remuneracions
-Sistema transparent de compensacions econòmiques.
-Prohibir que els polítics processats per delictes de corrupció amb penes de tres o més anys, puguin formar part de llistes electorals.
És un document inicial, ple encara de frases fetes i anàlisis innecessàries en aquesta primera etapa (com la de baixar al detall del sou màxim d’un polític), però que té la gran virtut d’aplegar col•lectius diversos sota el mateix paraigua d’una ètica assumida.
PODEMOS, per la seva banda, disposa d’un document elaborat pel cercle de Granada on, a banda de la constitució (encertada) del Consell de Control (al que hi dediquen quasi la meitat del document), afirma coses com les següents:
-Els objectius són: Propiciar canvis en la manera de fer política; generar un ambient d’honestedat i transparència; motivar a la població vers una participació; definir un règim de sancions, i contribuir a la consolidació de la moral i l’ètica a la vida pública.
Respecte als membres de Podemos que ocupin càrrecs públics:
-Actuarà de bona fe en benefici dels interessos generals, velant per la defensa del patrimoni de la ciutadania.
-Refusarà i denunciarà actes de xantatge, manipulació o suborns per part de tercers.
-No actuarà, per acció u omissió, en contra dels interessos de Podemos.
-Promourà la participació ciutadana en el control de la gestió pública.
-Curarà sempre per la defensa del medi ambient, els drets humans, els dels animals i la igualtat de gènere.
-S’abstindran de participar en decisions que influeixin en la seva professió o interessos personals o de tercers.
Afegeix al final: Cada cercle podrà ampliar el present codi en el sentit que cregui oportú, sempre que no s’entri en contradicció amb els articles aquí exposats.
Com podeu veure, enfocaments molt diferents, però amb un mateix objectiu (ignoro l’aportació de Podem a la trobada amb Guanyem). Són complementaris? Podríem arribar a trobar un redactat satisfactori per a tothom? Caldrà seguir-ho de prop.
Però ja ara sorgeix el comentari: Cal que cada grup, plataforma o partit, comenci des de zero una redacció complexa, on es repeteixen llocs comuns, alguns necessaris però també obvis com transparència o participació? No seria un estalvi de temps i energia (sempre tan escassa), el que hi hagués un primer redactat obert, fet per especialistes de reconeguda honestedat, on els grups només haguessin de modular-lo segons els seu criteri. Les iniciatives empreses fa poc per col•lectius que promouen la confluència (com les trobades entre Frente Cívico i Convocatoria Cívica) seria bo que anessin en aquest sentit. La homogeneïtat en els redactats (que no uniformitat), serien una base sòlida de futures aliances i confluències.
I per si algú s’ha quedat amb ganes d’aprofundir, aquí teniu els còdigs ètics d’altres grups:
IU (des de 2006)
PSC-PSOE (el PSOE va iniciar una revisió a mitjans del 2013): (bilingüe)
I per acabar, una nota d’exotisme: els codis ètics del PP i d’una empresa de l’IBEX35:
Article molt clarificador.