CONSTITUCIÓ ESPANYOLA DEL 2011

CONSTITUCIÓ ESPANYOLA DE  2011

No és acceptable una reforma de la, fins ara  intocable, Constitució proposant-ho amb unes histèriques presses, en ple estiu,  i en uns moments de buit governamental per estar en període pre-electoral.

Es obvi que aquesta última atzagaiada de l’agònic  govern es deguda a les pressions del tàndem franco-alemany. Però les mateixes
pressions reben altres països de dubte dubtós, i no per això reformen  corre-cuita la seva constitució. Per tant, hi hauria temps de fer bé les coses.

I fer-les bé voldria dir obrir un procés  constitucional. Que les eleccions del proper dia 20N fossin per establir una  Assemblea Constitucional, com a únic objectiu. Els programes estarien doncs  centrats en els punts que se suggeririen canviar –des del deute a les  autonomies, de la monarquia al sistema electoral.

És obvi que els dos partits majoritaris han  esgotat les seves propostes. Són estructures obsoletes, que els anys han posat  en mans de grups de pressió cada cop menys interessats en una veritable  democràcia. Però és que, a més, amb l’actual sistema electoral, tan favorable  als seus interessos, la situació es pot perllongar fins a la degradació pregona  del nostre sistema participatiu.

Si la II República va aconseguir redactar una  constitució, que posava al dia un país que s’havia anat marcint sota un ancien  régime patètic, en un termini relativament curt -75 dies, inferior al que falta  pel 20N -, avui en dia no seria difícil fer-ho.

Si després dels debats, en un període de menys de  sis mesos, es promulga la Constitució espanyola del 2011, s’hauria fet dins del  mateix any del dictat Merkel-Sarkozy, per lo que és d’imaginar que els nostres  nous caps quedarien suficientment satisfets.

Sembla utòpic, però encara ho sembla més que uns  mesos pre-electorals, portats per un govern desacreditat, i dominats per una  oposició sense altre discurs que el catastrofista, sigui capaç de no fer un  nyap, canviant només un apartat de la Constitució, deixant intactes molts
d’altres que foren redactats sota l’ombra d’un franquisme que, pel que es veu  aquests dies, encara avui, 33 anys després, no està enterrat ni molt menys.

About: acistero


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.