WATERLOO
En sentir el nom de Waterloo, em va venir a la memòria l’excel·lent llibre de Stefan Zweig Momentos estelares de la humanidad (Acantilado, 2002). En ell, narra com les tropes de Napoleó estaven dividides: ell enfrontant-se als anglesos de Wellington i el general Grouchy (“un home de la mitjania, honrat i recte… cap de cavalleria, però només això, un cap de cavalleria i res més”), que tenia l’ordre de perseguir els prussians. Des del seu campament a Caillou, sentia les canonades de la decisiva batalla, mentre els seus oficials li demanaven de canviar el rumb i tornar per ajudar les tropes franceses en perill. “Durant un segon dubte. Tot el S. XIX depèn dels llavis d’un home honrat però mediocre”).
A Waterloo, Napoleó sent trets de la banda dels anglesos i pensa que és el seu general que ha reculat. Hi ha hagut una confusió i els prussians s’han confós, atacant els seus aliats. Però desfet el malentès, s’apleguen i derroten inexorablement a l’exemperador.
El general Grouchy en va sortir sa i estalvi i obtingué càrrecs honorífics però, diu Zweig: “Sent que res podrà tornar-li aquell moment en què va ser amo del destí, però en el que no va estar a l’altura”. I afegeix: “En els moments més sorprenents de la història universal, el fil de la fatalitat cau en una fracció de segon en unes mans del tot incompetents”. No, el candidat virtual no és a Waterloo, allí hi ha el poble català, que espera una acció digna i valenta. Però “ell”, tossut, continua al seu quarter de Caillou, fumant interminables fulles de ruta amb l'”altre” company de plasma, fins convertir-les en fum i cendres.
Gran el senyor Zweig!
———— Versión: castellano CASTELLANO —————
Al oír el nombre de Waterloo me vino a la memoria el excelente libro de Stefan Zweig Momentos estelares de la humanidad (Acantilado, 2002). En él, narra cómo las tropas de Napoleón estaban divididas: él enfrentándose a los ingleses de Wellington y el general Grouchy (“un hombre medio, honrado y recto… Un jefe de caballería… pero tan solo eso, un jefe de caballería y nada más”), que tenía la orden de perseguir a los prusianos. Desde su campamento en Caillou, oía los cañonazos de la decisiva batalla, mientras sus oficiales le pedían que cambiase el rumbo y volviera para ayudar a las tropas francesas en peligro. “Durante un segundo duda. Todo el S. XIX depende de los labios de un hombre honrado pero mediocre”.
En Waterloo, Napoleón oye disparos en el bando inglés y piensa que su general ha regresado. Ha habido una confusión y los prusianos se han confundido atacando inicialmente a sus aliados. Desecho el malentendido, se unen y derrotan inexorablemente al exemperador.
El general Grouchy salió indemne de la batalla y obtuvo cargos honoríficos pero, nos dice Zweig: “siente que nada puede devolverle aquel momento que le hizo dueño del destino, pero del que no estuvo a la altura”. Y añade: “En los momentos más asombrosos en la historia universal, el hilo de la fatalidad cae durante una fracción de segundo en unas manos por completo incompetentes”. No, el candidato virtual no está en Waterloo, allí está el pueblo, que espera una reacción digna y valiente. Pero “él”, empecinado, sigue en su cuartel de Caillou, fumándose interminables hojas de ruta con el “otro” compañero de plasma, hasta convertirlas en humo y cenizas.
¡Grande el señor Zweig!
Genial…. Els mediocres… Fan tant de mal…
Molt bo això de les fulles de ruta. Acaben en fum, oi?